Antispionprogram

Ett antispionprogram är ett internetsäkerhetsprogram som är specialiserat på att stoppa och ta bort spionprogram. För några år sedan var det relativt vanligt att man kompletterade sitt antivirus med ett antispionprogram så att man fick ett extra bra skydd mot spionprogram, men så är det inte längre. De flesta användare nöjer sig med ett antivirus vilket vi här på antivirusguide.se tycker är rätt vettigt. Många av dagens antivirus är nämligen grymt bra på att även stoppa spionprogram, så om du har ett riktigt bra antivirus installerat i din dator är det lite överkurs att även använda ett antispionprogram. Om du ändå installerar ett antispionprogram finns det risk för att det hamnar i konflikt med ditt antivirus och dessutom får du ytterligare ett säkerhetsprogram att hålla reda på.

Vad är ett spionprogram?

När man talar om spionprogram syftar man oftast på en trojan som samlar in din känsliga information som sedan skickas över nätet till fel händer. Informationen som samlas in kan vara dina inloggningsuppgifter till Facebook och dina epostkonton, men också dina bankkontonummer, kontokortsnummer och din identitet. Som du kanske förstår är det inte alls bra om såna här uppgifter sprids till ont sinnade hackare.

Det finns även adware och tracking cookies som vissa klassar som spionprogram, men det är oftast inte det man syftar på när man snackar om spionprogram. Ett bra antivirus kan emellertid rensa kakor och blockera adware, därför är ett antispionprogram överflödigt även i det här sammanhanget.

Därför behöver du inte ha ett antispionprogram

Det är inte längre så att ett antivirus i första hand är designat för att stoppa och ta bort virus utan är till för att stoppa all slags skadligt kod, inklusive trojaner. Eftersom ett spionprogram är en trojan stoppar ett bra antivirus således även spionprogram lika effektivt som det stoppar virus, därför finns det ingen anledning att installera ett separat antispionprogram. Däremot är det viktigt att du installerar ett riktigt bra antivirus och helst även en riktigt bra brandvägg som förhindrar att otillåten trafik som bär på din känsliga information kan ta sig ut ur din dator.