Är ett gratis antivirusprogram säkert?

Jan 3, 2013
0 0

Det finns de som tror att ett gratis antivirusprogam inte är lika säkert som ett kommersiellt antivirus. Det är egentligen inte så konstigt att man undrar varför man ska betala för ett antivirusprogram om ett gratisantivirusprogram är lika bra. Men det är faktiskt mycket säkert att använda ett gratis antivirusprogram.

Nästan alla gratis antivirusprogram är tillverkade av samma företag som tillverkar kommersiella antivirusprogram och de vill knappast få dåligt rykte genom att producera halvtaskiga gratisversioner. Ett bra gratis antivirusprogram är därför mycket effektivt på att stoppa virus, trojaner, maskar, spionprogram och annan skadlig kod. Enligt tester i PC World är de kommersiella antivirusprogramen endast 0.5 % bättre på att stoppa virus än ett gratis antivirusprogram. Det är nästan försumbart. I PC Worlds tester jämför man antivirustillverkarnas gratisversioner med deras betalversioner vilket innebär att ett bra gratis antivirus kan vara bättre på att stoppa virus än många kommersiella antivirusprogram. Till exempel Avasts gratisversion rankar högre än många kommersiella konkurrenter. Så visst är det säker att köra ett gratis antivirusprogram, men se till att skaffa ett riktigt bra gratis antivirusprogram.

Varför betala?

Men varför betalar vissa datoranvändare då för sitt antivirus? Här får du svaret. Ett kommersiellt antivirusprogram har ofta fler funktioner än en gratisversion, som till exempel föräldrakontroll, en säkerhetszon för e-handel och bankärenden och en virtuell miljö där det är helt säkert att köra misstänkta program. Dessutom väljer många att köpa en heltäckande säkerhetslösning där även en grymt bra brandvägg och flera datoroptimeringsfunktioner ingår.

Slutsats

Om du vill bara vill skydda dig mot virus, spionprogram och annan skadlig kod räcker det oftast med ett gratis antivirusprogram, men om du vill ha ett utökat säkerhetsskydd och flera extrafunktioner bör du skaffa en säkerhetslösning som du betalar för.