Enkelt att drabbas av datorvirus

Okt 19, 2014
0 0

Nej och åter nej, det är inte så att man slipper virus bara för att man inte laddar ner filer via fildelning, inte besöker oseriösa hemsidor och aldrig laddar ner viktiga plugins på okända sajter. Även om du bara surfar runt lite på nätet och aldrig installerar något kan du faktiskt ändå drabbas av virus. Till och med en seriös och välkänd hemsida kan ha smittade länkar och annonser utan att deras webbmasters vet om det. Det är därför alla bör (eller snarare måste) ha ett riktigt bra antivirusprogram, åtminstone ett gratis antivirusprogram.

Så smittas din dator

  • Annonser och smittade länkar. Oseriösa annonser och länkar kan leda dig till en farlig hemsida som sedan smittar din dator och det finns länkar som i sig är infekterade med virus. Det kan handla om annonser och länkar på hemsidor, i din e-post och på Facebook.
  • Smitta via e-post. Som sagt, länkar i din e-post kan vara farliga, men också medföljande bilagor. Klicka inte på länkar och öppna inte bilagor från okända avsändare. Du bör även vara försiktig när du har fått skum e-post som ser ut att komma från en vän. Det kan faktiskt vara så att e-posten inte är skickat från din vän, vilket kan beror på kapning av e-postkonto eller att din väns dator har blivit smittad av virus.
  • Besök på farlig hemsida. Det finns hemsidor som kan smitta din dator bara genom att du besöker den, ibland kan det vara en hemsida som liknar en känd hemsida. Använd därför gärna ett tillägg i din webbläsare som visar hur seriös en hemsida är, sådana tillägg brukar följa med antivirusprogrammen.
  • Det är inte sällan folk drabbas av virus när de öppnat en fil som de laddat ner via fildelning, men även filer som laddas ner från hemsidor kan såklart bära på virus, inte minst alla dessa multimedia-codecs som ljud och videouppspelningar kräver. Ladda därför aldrig ner filer av okända utgivare.

Som du ser är det inte så lätt att undvika virus även om man inte är en riskanvändare, det är därför du bör använda ett antivirus från första stund. Det anser i alla fall vi på antivirusguide.se.