Kända datorvirus

Nov 19, 2014
0 0

Det finns tusentals och åter tusentals virus och andra skadliga koder i omlopp och nya virus dyker hela tiden upp. En del virus hinner inte göra så stor skada eller spridas speciellt mycket innan de flesta antivirustillverkare lyckas stoppa dem, men det har funnits ett antal datorvirus som slog till riktigt hårt när det dök upp. Här ska antivirusguide.se visa dig några exempel på sådana kända datorvirus, något som både kan vara kul att veta och som får oss att inse hur viktigt det är med internetsäkerhet.

Klassiska datorvirus

  • ILOVEYOU (lovebug/love letter) var ett riktigt elakt virus som spreds till massor av användare år 2000. Viruset spreds via ett mail som hade ämnesraden ”ILOVEYOU” och en medföljande bilaga. Meddelandet såg ut att komma från en vän och när man öppnade bilagan installerades en skadlig kod i datorn och mailet spreds vidare till 50 vänner i kontaktlistan. Viruset var en slags internetmask som spred sig till hundratusentals miljoner användare. Minst 80 miljoner datoranvändare öppnade bilagan som sedan började förstöra filer i datorn.
  • Melissa. När macroviruset Melissa dök upp döptes det snabbt om till ”internetmask” eftersom viruset spreds av sig själv via Outlooks e-postprogram. Internetmasken kunde skicka information från en dator till en annan utan att datoranvändaren märkte något. Vikten av en bra brandvägg kunde inte nog understrykas efter Melissas härjningar.
  • Netbus. En gammal svensk trojan som gjorde att de illasinnade hackarna kunde fjärrstyra andra användares datorer. Liknande trojaner finns än i dag.
  • Tjernobyl (CIH) var också ett riktigt skadligt virus som dök upp 1998. Viruset raderade en massa information och kunde skriva över BIOS i de drabbade datorerna den 26 dagen varje månad. Ja, Tjernobylkatastrofen ägde rum den 26 april 1986.
  • Elk Cloner påstås vara världens första datorvirus som dök upp redan 1982, långt innan hemdatorns stora genombrott. Datorviruset, som skapades av en 15-årig student i USA, var egentligen menat som ett skämt och var ganska så harmlöst. Viruset spreds via Apples floppydiskar och när en infekterad disk sattes in i datorn spreds viruset till datorns bootsektor och kunde sedan spridas till andra floppydiskar. Det enda som hände var att vid var femtionde boot dök följande text upp:

Elk Cloner: The program with a personality

 It will get on all your disks

It will infiltrate your chips Yes it’s Cloner!

It will stick to you like glue It will modify ram too

Send in the Cloner!