Skillnaden mellan virus och trojan

Okt 9, 2012
0 0

Det finns många typer av skadlig kod som kan göra livet surt för dig och din dator. Virus och trojaner är vanligast även om många kallar all skadlig kod för virus, det är därför spionprogram ibland kallas för spionvirus fast det oftast är en trojan. Det som skiljer virus och trojaner åt är att ett virus sprider sig med andra program och trojaner gör det inte.

Datorvirus

Ett virus är ett litet program som gömmer sig i ett annat program. Programmet som viruset gömmer sig i kan vara seriöst men kan alltså ändå bära på ett virus. Anledningen till att datorvirus kallas just för virus är att viruset behöver en värd för att kunna spridas vidare. Om du lyckas få ett datorvirus i din dator kan det ställa till med mycket elände. Viruset kan ändra på dina dokument, radera dina filer, få datorn att bli seg, få den att uppföra sig underligt eller radera hela din hårddisk.

Trojaner

Till skillnad från ett virus är en trojan ett självständigt program som utger sig för att vara något annat än vad det är. Ett program som utger sig för att vara ett spel eller ett nyttoprogram kan alltså vara en trojan och när du öppnar programmet installerar sig trojanen i din dator. En trojan kan radera filer, ändra på filer och stjäla känslig information som kontonummer och lösenord. Vad trojanen gör beror på vilken trojan det handlar om. I värsta fall kan trojanen installera en ”bakdörr” vilket innebär att en annan person kan styra din dator över nätet. Personen kan skicka filer från din dator, ladda ner filer till din dator, köra dina program, radera filer, se vad du gör på din dator och i värsta fall radera hela din hårddisk.

Trojaner sprider sig oftast via e-post och när filer laddas ner från nätet. Ett bra antivirus fungerar bra mot trojaner men tänk på att det är enklare för ett antivirusprogram att stoppa en trojan än att ta bort den. Så se till att du har ett antivirusskydd redan första gången du använder din nya dator.