Snabba upp Windows

Jul 30, 2015
0 0

Det är inte kul att använda en slö dator, det är nog bland det värsta som finns. Men det är inte alltid man behöver skaffa ett större RAM-minne, byta ut processorn eller byta ut hela datorn för att den ska bli snabbare. Här ska vi visa dig hur du kan få en snabbare dator utan att det kostar dig ett öre.

Stäng av visuella effekter

Windows må ha många snygga visuella effekter men tyvärr slöar de ner datorn ganska mycket. Du kan stänga av en del eller alla visuella effekter i avancerade systeminställningar. Så här gör du:

Högerklicka på ikonen Dator och välj Egenskaper -> klicka sedan på Avancerade systeminställningar som du hittar till vänster i den ruta som dyker upp -> välj fliken Avancerat och klicka på Prestanda.

Nu har du inställningarna för de visuella effekterna framför dig. Om du vill att datorns prestanda ska öka drastiskt bör du bocka för Justera för bästa prestanda, men vi rekommenderar att du sedan klickar i rutan Utjämna kanterna för skärmteckensnitt för annars kommer exempelvis mapparnas bokstäver att bli grymt fula. Om du gör så här kommer du märka stor skillnad på datorns prestanda direkt.

Ta bort onödiga filer och rensa registret

I Windows hittar du ett verktyg som du kan rensa bort överblivna systemfiler, tillfälliga internetfiler och andra skräpfiler med. Verktyget heter Diskrensning och det hittar du i kontrollpanelen under administrationsverktyg. Annars rekommenderar antivirusguide.se att du laddar ner Piriforms suveräna gratisverktyg CCleaner för det är mycket effektivare och med det kan du även rensa bort en massa överblivna och onödiga registernycklar som också kan slöa ner din dator.

Defragmentera hårddisken regelbundet

I kontrollpanelen kan du söka på defragmentera disk och där kan du analysera hur fragmenterad din hårddisk är och även defragmentera den om det är nödvändigt. Normalt behöver man inte göra det här manuellt eftersom defragmenteraren gör det automatiskt med jämna mellanrum. I vår guide om smarta verktyg får du tips på några riktigt bra gratis defragmenteringsprogram från tredje part.

Skanna datorn med ett antivirus

Ibland kan en dator som plötsligt blivit mycket slöare betyda att den har drabbats av virus. Om så är fallet för dig bör du djupskanna hela datorn med ditt antivirus innan du vidtar några andra åtgärder. Skulle ditt antivirus inte hitta något kan du alltid dubbelkolla datorn genom att ladda ner och skanna datorn med gratisversionen av Malwarebytes som är grymt bra på att hitta skadliga koder som vissa andra antivirusprogram missar.

Snabbare uppstart

En del program som man laddar ner och installerar startas automatiskt när man startar upp sin dator och även flera av datorns förinstallerade program brukar göra det. Det här gör att det tar längre tid att starta upp sin dator och att den kan bli onödigt slö om RAM-minnet inte är sådär jättestort. Tack och lov kan du själv välja vilka program som ska startas automatiskt och det fixar du med aktivitetshanteraren. Den hittar du i kontrollpanelen -> System och säkerhet -> Administrationsverktyg -> Systemkonfiguration under fliken Startup.