Undvik virus

Sep 9, 2012
0 0
antivirus

Det finns många åtgärder du kan vidta för att skydda dig mot virus. Om du vill vara helt säker på att inte drabbas av virus och annan skadlig kod bör du vidta dessa åtgärder.

1. Installera ett antivirusprogram. Att installera ett antivirusprogram är A och O om du har en dator och vill slippa virus. Ett antivirusprogram blockerar och tar bort virus från din dator. Skanna datorn direkt efter att du har installerat antivirusskyddet så att det tar bort eventuella virus som redan har drabbat din dator.

2. Skanna alltid USB-minnen, minneskort, brända CD- och DVD-skivor, externa hårddiskar och andra externa enheter när du ansluter dem till datorn. Förvisso varnar ditt antivirus dig om du försöker öppna en fil om den innehåller virus men det är i alla fall bra att se till att alla dina enheter är fria från virus.

3. Installera ett antispionprogram. Ett bra antivirusprogram stoppar även spionprogram men det är ändå inte helt fel att använda sig av ett antispionprogram som är specialiserat på just spionprogram.

4. Installera en bra brandvägg. Windows har en inbyggd brandvägg men det finns brandväggar som är bättre på att stoppa obehörig trafik som annars kan sprida din känsliga information över nätet.

5. Var försiktig när du laddar ner fildelat material eftersom virus ofta sprids via fildelning. Skanna alltid fildelat material.

6. Var försiktig med skumma länkar som hamnar i din e-post och i nyhetsflödet på facebook. Länkarna kan sprida virus.

7. Öppna inte vilka e-postbilagor som helst. Även e-post som kommer från dina vänner kan innehålla virus. Skanna därför alltid dina e-postbilagor manuellt om ditt antivirusprogram inte gör det automatiskt.

8. Ladda inte ner vilka codec som helst. Vissa sajter kräver att du laddar ner ett visst codec eller ett visst tillägg för att du ska kunna spela upp ett filmklipp eller för att kunna köra ett visst program. Om utgivaren verkar skum kan du alltid googla på nätet för att se om utgivaren verkar seriös. Googla på sökord som ”codec + scam”, ”codec + virus”, ”codec + spyware” och så vidare.

9. Kontrollera alltid att ditt antivirusskydd, antispionprogram och brandvägg är aktivt. Det kan hända att säkerhetsprogrammet slår av utan att du vet om det, vilket kan vara förödande.

10. Alla bra antivirusprogram, antispionprogram och brandväggar uppdateras automatiskt, men kolla för säkerhetsskull att programmen verkligen uppdateras automatiskt. Om de mot förmodan inte gör det kan det vara fel på inställningarna. Se till att säkerhetsprogrammens inställningar är inställda på automatisk uppdatering.