Vanliga typer av virus och trojaner

Dec 9, 2012
0 0

Spionprogram (spyware)

Ett spionprogram är en slags trojan som i hemlighet installerar sig i din dator för att sedan samla in din känsliga information som sedan skickas vidare över nätet. Denna information kan bestå av bankkontonummer, lösenord och andra uppgifter som du inte vill ska hamna i fel händer.

Maskar (worm)

De flesta som drabbas av en datormask får den via sin e-post och sedan gör masken identiska kopior av sig själv och skickas vidare till alla i den drabbades e-postlista. Det här gör att datormasken sprider sig som en löpeld. Det finns maskar som inriktar sig på vanliga datoranvändare och det finns maskar som inriktar sig på servar. Datormasken Code Red lyckades smitta hela 200 000 servrar på loppet av några timmar! Om du drabbas en mask kan den radera filer och program i din dator.

Logisk bomb

En logisk bomb är en sorts trojan som gömmer sig i din dator för att utlösas vid en viss tidpunkt eller när vissa villkor är uppfyllda. När den logiska bomben väl slår till kan den radera en mängd filer och program eller till och med radera hela hårddisken.

Makrovirus

Ett makrovirus sprids oftast via e-postbilagor och lagras i dokumentfiler som Word eller Excel, men kan också gömma sig i tillägg. Virusets sprids vidare till andra delar av din dator när du öppnar filen eller använder tillägget.

Farliga skript

Farliga skript kan gömma sig i html-koder på vissa hemsidor och i e-post. Om du klickar på en länk eller besöker en hemsida som har ett farligt skript kan din dator bli smittat utan att du laddar ner något. Det här är något som är mycket svårt att skydda sig emot om man inte har ett antivirus. Ett bra antivirus varnar dig om du är på väg att besöka en farlig hemsida eller när du klickar på en farlig länk.