Viruskoll – Så vet du om du har virus

Jun 23, 2014
0 0

Nu ska vi på antivirusguide.se visa dig hur du kan se om datorn har drabbats av virus, spionprogram eller en annan skadlig kod.

Skanna datorn med ditt antivirus

I stort sett alla antivirus skannar efter virus regelbundet utan att man märker det, men då skannas bara de mest kritiska platserna i din dator, inte alla. Om du vill försäkra dig om att inget virus har slunkit förbi ditt antivirus bör du därför skanna hela din dator någon gång ibland, det finns faktiskt många datoranvändare som upptäcker virus, och inte minst trojaner, när de gör det.

Skanna online

Om du inte riktigt litar på ditt nuvarande antivirus eller om datorn uppför sig konstigt, trots att ditt antivirus inte hittat några skadliga koder efter en djupskanning, kan du alltid skanna din dator online. Skulle onlinescannern hitta något virus kanske du bör avinstallera ditt gamla antivirus och skaffa ett nytt och bättre antivirus som du kan ta bort viruset med. Det finns även onlinescannrar som kan ta bort viruset.

Tecken på virus

Du bör alltså djupskanna din dator då och då med ditt antivirus och eventuellt även med en onlinescanner, men du bör även göra det så fort du ser tecken på virus. Här ska vi på antivirusguide visa dig hur dessa tecken kan se ut.

  • Slö dator. Det finns flera orsaker till att en dator kan bli slöare och slöare. Det kan handla om att din hårddisk börjar bli full, att hårddisken är defragmenterad eller på grund av ett hårdvaruproblem, men det kan även bero på att din dator har drabbats av virus, en mask eller något annat otrevligt.
  • Hårddisken jobbar fast du inte använder datorn. Om du hör att hårddisken arbetar fast du inte gör något på datorn kan det till exempel bero på virus som håller på att sprida sig eller ett spionprogram som håller på att skicka iväg information. Men det kan även bero på att ditt antivirusprogram håller på att skanna datorn, att Windows Update håller på att ladda ner uppdateringar eller att det är något av dina andra program som håller på att utföra någon uppgift i bakgrunden. Kontrollera detta innan du börjar misstänka att du är drabbad av virus.
  • Modemet skickar information. Om inga av dina program arbetar mot nätet och ingen programvara håller på att uppdateras (inklusive dina virusdefinitioner) och du ser att modemet skickar iväg eller tar emot information kan det beror på virus eller ett spionprogram.
  • Program och filer strular. Om ett av dina program öppnas eller stängs av sig själv, om det strular och uppför sig konstigt eller om några av dina filer har ändrats eller försvunnit kan det absolut bero på virus.