Gratis antivirus

Om du inte vill lägga pengar på ett antivirus kan du alltid skaffa ett gratis antivirus. Du har säkert hört talas om att ett gratis antivirus är lika bra på att stoppa och ta bort virus som ett kommersiellt antivirus och det stämmer ganska bra. Om du ”bara” är ute efter att stoppa virus och andra sabotageprogram funkar ett gratis antivirusprogram alldeles utmärkt, men om du vill utöka din internetsäkerhet bör du skaffa ett kommersiellt antivirus istället.

Ger lika bra skydd mot virus som kommersiellt antivirus

Ett gratis antivirus stoppar och tar bort virus lika effektivt som antivirustillverkarens kommersiella version, det har flera tester visat som bland annat är utförda av PC Magazine och AV-Comparatives. Om det skiljer något mellan gratisversionen och den kommersiella versionen så är skillnaden minimal.

Nu är det ju så att olika antivirus inte är exakt lika bra på stoppa virus, spionprogram och andra skadliga koder, det här innebär att vissa gratis antivirus faktiskt kan vara mycket bättre på att skydda din dator än vad vissa kommersiella antivirus är. Hur bra ett antivirus är på att stoppa och ta bort virus beror alltså inte på om det är gratis eller inte utan på vilken tillverkare som har konstruerat antiviruset. Det går därför egentligen inte säga att ett kommersiellt antivirus är bättre än ett gratis antivirus eller vice versa när det gäller själva skyddet mot virus och andra skadliga koder.

Så skyddar ett gratis antivirus din dator

  • Stoppar virus i realtid. Precis som ett kommersiellt antivirus arbetar ett gratis antivirus hela tiden tyst i bakgrunden och stoppar alla hot i realtid.
  • Tar bort virus. Om din dator redan är smittad av virus, trojaner eller något annat otrevligt innan du har installerat ditt gratis antivirus är det mycket effektivt på att ta bort det, såvida du har ett riktigt bra gratis antivirus. Det som ett gratis antivirus inte kan ta bort och som kräver ytterligare åtgärder hade inte den kommersiella versionen heller kunnat ta bort. Det är nämligen svårare för ett antivirus att ta bort virus än att stoppa det, det är därför viktigt att du har ett riktigt bra antivirus från början.
  • Stoppar spionprogram. Om du har ett bra gratis antivirus är det även bra på att stoppa spionprogram, andra trojaner (ja, spionprogram brukar vara en slags trojan) och andra skadliga koder, som till exempel Rootkits.
  • Uppdateras automatiskt ständigt med nya virusdefinitioner som gör att ditt gratis antivirus reagerar på de nya virus som ständigt dyker upp på nätet.

Skillnaden mellan kommersiellt och gratis antivirus

Nu kanske du undrar varför man ska köpa ett antivirus när ett gratis antivirus är lika effektivt som ett kommersiellt antivirus. Förklaringen är att kommersiella antivirusprogram och internetsäkerhetspaket har en massa extra säkerhetsfunktioner som skyddar din dator ytterligare och ofta medföljer en riktigt bra brandvägg som är bättre än Windows brandvägg. Så här kan extrafunktionerna se ut:

  • Säker e-handel och säkra transaktioner. Denna funktion ger dig ett extra skydd när du handlar och för över pengar på nätet, vilket är riktigt bra för dig som utför alla dina bankärenden och shoppar på nätet.
  • Anti-Phishing (nätfiskeskydd) som skyddar dig mot kostsamma internetbedrägerier. Vissa gratis antivirus har emellertid denna funktion, men långt ifrån alla.
  • Föräldrakontroll som gör att du får koll på vad dina barn gör på nätet och som du kan blockera olämpliga hemsidor med.
  • Identitetsskydd som skyddar dina lösenord du använder dig av på nätet.

Om du ofta lever ditt liv på nätet och utför alla slags ärenden där rekommenderar vi på antivirusguide.se att du skaffar dig ett kommersiellt antivirus på grund av alla viktiga extrafunktioner, men om du bara vill skydda dig mot virus, spionprogram och andra skadliga koder kan det räcka med ett gratis antivirus.