Återskapa raderade filer

Aug 25, 2014
0 0

Ibland händer det som inte får hända. Du kanske har tömt din dators papperskorg för snabbt och förlorat en bildfil, ett dokument eller en annan fil som du nu vill ha tillbaka. Eller så har du tömt ditt USB-minne, en extern hårddisk eller tagit bort dina bilder från kamerans SD-kort bara för att upptäcka att de inte ligger på din dator som du trodde, att du har glömt bort att backa upp det du har raderat. Det här kan vara en smärre katastrof om det handlar om oersättliga filer. Med i bästa fall kan faktiskt filerna räddas eftersom det inte är helt omöjligt att återskapa raderade filer. Även filer som kan ha raderats av ett virus kan i bästa fall återställas.

Återskapa filer i Windows

Du kan återskapa förlorade filer i Windows men bara om du använder Windows säkerhetskopiering som är en funktion som i smyg sparar tidigare versioner av en fil. Dessvärre är det inte alla som använder sig av denna funktion, men om du gör det kan du läsa på Microsoft hemsida hur du gör.

Verktyg för återskapning av filer

Det finns tack och lov några riktigt bra verktyg som kan återskapa förlorade filer åt dig. Här tänkte vi på antivirusguide.se titta närmare på vår favorit, Recuva.

Recuva är kanske det bästa verktyget för återskapning av filer och otroligt nog är det helt gratis. Det finns alltså ingen anledning att betala en massa pengar för den här sortens program när det bästa är gratis. Recuva kan inte bara återskapa filer på din dator och filer som tagits bort från soptunnan utan även på externa hårddiskar, SD-kort, USB-minnen, MP3-spelare och på de flesta andra enheter där data skrivits in. Ladda ner Recuva här!

Viktigt att veta

Om du har förlorat en fil bör du försöka återskapa den direkt innan du gör något annat på din dator, som att ladda ner nya program och lägga nya filer på datorn. Det är nämligen så att informationen om dina gamla filer som finns kvar på datorn annars riskerar att skrivas över och då går det inte att återskapa filerna. Detsamma gäller USB-minnen, externa hårddiskar och din kameras SD-kort. Om du fyller SD-kortet med nya bilder förlorar du informationen från de gamla bilderna.