Brandvägg

När du ska skaffa ett antivirus bör du även skaffa en bra brandvägg. En del förlitar sig på Windows inbyggda brandvägg, men det bör du inte göra. Kunniga datoranvändare och experter är helt överens om att Windows brandvägg inte håller måttet. Den är inte alls lika effektiv på att stoppa otillåten trafik som många andra brandväggar. Så när du ska skaffa ett antivirus är det lika bra att ladda ner en riktigt bra brandvägg i samma veva. Du kan antingen ladda ner ett antivirus och en separat brandvägg eller skaffa en säkerhetslösning som både innehåller ett antivirus och en brandvägg.

Vad är en brandvägg?

En brandvägg fyller två viktiga funktioner:

1. En brandvägg förhindrar att otillåten trafik tar sig in i din dator. När du är uppkopplad på nätet kommunicerar din dator via ett IP-nummer som har massor av portar där hackers försöker ta sig in för att komma åt din dator. En brandvägg ser till att bara ett fåtal portar används vilket gör det svårt mycket svårt för en hacker att ta sig in i din dator. Vissa brandväggar ser även till att din dator blir helt osynlig för hackers.

2. En brandvägg förhindrar också att otillåten trafik tar sig från din dator. Om du har drabbats av till exempel ett spionvirus försöker spionviruset skicka iväg otillåten information över nätet som hamnar direkt i händerna på hackaren, men en brandvägg förhindrar att din känsliga information lämnar datorn. Eftersom brandväggen begränsar antalet portar och har koll på dina aktiva portar blir det mycket svårt för spionviruset att skicka iväg känslig information. Dessutom riskerar du inte att omedvetet delta i internetattacker om du använder en bra brandvägg.