Kommersiellt antivirus

Jun 25, 2013
0 0

När du ska skaffa ett antivirus har du två val, antingen skaffar du ett gratis antivirus eller så skaffar du ett kommersiellt antivirus. Ett gratis antivirus är förvisso nästan lika bra på att stoppa och ta bort virus som ett kommersiellt antivirus, men om du tar dator- och internetsäkerhet på allvar bör du utan tvekan skaffa ett kommersiellt antivirus. Här ska vi förklara varför.

Därför bör du skaffa ett kommersiellt antivirus

Bättre skydd mot virus och annan skadlig kod

Trots att ett gratis antivirus är bra på att stoppa virus och annan skadlig programvara är det faktiskt inte riktigt lika bra som ett kommersiellt antivirus. Även om ett kommersiellt antivirus kanske bara stoppar två eller tre fler hot av tusen så kan just dessa hot ställa till det ordentligt för dig. Det finns många datoranvändare som i början använder ett gratis antivirus som de tror fungerar perfekt, men efter att ha installerat ett kommersiellt antivirus visar det sig att de ändå har fått virus, något som författaren till denna text själv har varit med om.

Ökad internetsäkerhet

Ett kommersiellt antivirus har alltid fler säkerhetsfunktioner än ett gratis antivirus, funktioner som till exempel säkrar din e-handel och som gör dina bankärenden på nätet trygga. Även en föräldrakontroll brukar ingå liksom en riktigt bra brandvägg som är bättre än Windows egen brandvägg. Med hjälp av föräldrakontrollen kan du se till att dina barn inte hamnar på fel sidor och du ser om oseriösa personer försöker ta kontakt med dina barn på sociala nätverk som till exempel Facebook. Brandväggen förhindrar att obehörig trafik tar sig till och från din dator. Om du har en bra brandvägg kan inte ens ett spionprogram som tagit sig in i din dator sprida din information eftersom brandväggen förhindrar att informationen skickas iväg.

Ökad kontroll

De flesta kommersiella antivirus registrerar alla viktiga händelser i din dator, till exempel åtgärdade hot, virusskanningar och när ny programvara har installeras. Så om din dator beter sig märkligt kan du alltid gå in och titta vilka programvaror som har installerats i din dator på för att se om det är där problemet ligger. Om du ser att en programvara har installerats som du inte känner till bör du kolla upp vad det är för programvara. Vem vet, det kanske är en trojan.