Om Adware och hur du undviker det

Sep 15, 2014
0 0

Du har säkert hört talas om Adware tidigare men kanske inte riktigt vet vad det är för något. Adware är ett fristående annonsprogram som bland annat är ämnat att visa oönskad reklam i din webbläsare, något som är komplicerat att få bort på egen hand om du har drabbats av det. Däremot kan du använda dig av ett Anti-Adware som enkelt kan ta bort det åt dig. Du kan läsa mer om det och ladda ner det här.

Tecken på Adware

Olika Adware funkar på olika sätt, men här ska antivirusgudie.se visa dig de vanligaste symptomen på Adware.

  • Annan startsida. Ett tydligt tecken på att du har drabbats av Adware är startsidan i din webbläsare har bytts ut mot en annan.
  • Ny standardsökmotor. Din vanliga sökmotor (som du förmodligen också har som startsida) är utbytt mot en annan.
  • Jobbiga popup-fönster. Adwaret ser till att popupfönster med reklam i tid och otid ploppar upp framför dig när du surfar. Reklamen är anpassad efter de sidor du har besökt och vilka produkter du tittat på när du e-handlat.
  • Oönskade bokmärken. Även nya bokmärken kan läggas till i ditt bokmärkesfält.
  • Oönskat verktygsfält. Ett Adware kan lägga till ett oönskat verktygsfält med en främmande sökmotor och värdelösa reklamlänkar som kan vara svåra att få bort även i webbläsarens tilläggsinställningar.
  • Oönskade genvägar. Dessa genvägar lägger sig på ditt skrivbord och om du klickar på dem hamnar du på en viss hemsida. Tack och lov brukar de inte vara speciellt svåra att få bort.

Så undviker du Adware

Här ska du få några tips på hur du enklast undviker Adware.

  • Uppgradera din webbläsare. De flesta uppdaterade webbläsare, till exempel Google Chrome, har numera en funktion som gör att du måste godkänna vilka tillägg som ska installeras och aktiveras i webbläsaren.
  • Ladda inte ner program från okända sajter för då finns det risk för att ett Adware följer med på köpet.
  • När du ska ladda ner ett program, var noga med att kolla vad du godkänner innan du klickar dig vidare även om du laddar ner programmet från en hyfsat seriös sajt. Många gånger händer det att folk har klickat okej till att ett Adware ska installeras i datorn, till exempel i samband med nedladdning av fildelningsprogrammet uTorrent.