Skydda din identitet på nätet

Maj 27, 2015
0 0

De flesta antivirusprogram (i alla fall de kommersiella) har en eller flera funktioner som skyddar dig mot identitetsstöld, inklusive stöld av bankkonto- och kontokortsnummer. Vi på antivirusguide.se anser att det är en minst lika viktig funktion som att skydda sin dator mot skadliga virus som sabbar mjukvaran och filerna i din dator eller som får den att strula. Eller snarare, skydd mot identitetsstöld är nog den allra viktigaste funktionen eftersom det kan påverka ditt privatliv och din ekonomi och det är ju riktigt, riktigt illa. Därför ska vi här ge dig ett antal riktigt bra tips på hur du skyddar din dator mot identitetsstöld.

  1. Lämna aldrig ut dina bankkontonummer, kortnummer och annan känslig information över nätet, inte ens till de släktingar eller vänner du litar på. Det är inte alls svårt för en duktig men elak hackare att komma åt information som skickas med okrypterad e-post eller i chattar på till exempel Skype.
  2. Försäkra dig om att du verkligen använder rätt webbplats när du använder dina känsliga uppgifter, det finns nämligen bedragare som skapar webbplatser som är nästan identiska med seriösa webbplatser. Om du använder dina uppgifter eller loggar in på en sådan webbplats kommer bedragarna över dina uppgifter eller din inloggning.
  3. Klicka inte på okända länkar, till exempel i din e-post, eftersom de kan leda dig till en hemsida som stjäl din identitet eller som placerar ett spionprogram i din dator.
  4. När du handlar på nätet måste webbutiken se till dina uppgifter krypteras när du genomför ditt köp. Hemsidor som börjar med https istället för med http visar att sidan är krypterad.
  5. Undvik att handla på webbplatser du inte känner till. Om du är osäker på om en webbutik är seriös eller inte kan du alltid kolla vad kunderna tycker om webbutiken på en av de större jämförelsesajterna för e-handel.
  6. När du är uppkopplad till ett offentligt nätverk, till exempel på restaurangen eller flygplatsen, bör du inte göra några bankkontotransaktioner eller handla på nätet eftersom ett sådant nätverk inte är säkert.
  7. Använd ett effektivt antivirus som skyddar dig ytterligare mot identitetsstöld, gärna ett antivirus som kommer med en riktigt bra brandvägg eftersom brandväggen blockerar obehörig trafik.
  8. Se till att ditt operativsystem och din webbläsare alltid är uppdaterad med de senaste uppdateringarna, det gör ditt surfande säkrare.