Drabbad av virus? Så tar du bort det

Jul 9, 2014
0 0

I vår förra artikel här på antivirusguide skrev vi om hur du upptäcker virus och därför tycker vi att det kan vara på sin plats att visa hur du tar bort virus om du skulle vara drabbad. Om du är extremt datorkunnig eller är en riktig hacker är det inte omöjligt att du kan fixa det här manuellt även om det kan ta lite tid, men om du inte är ett datorproffs är det betydligt enklare att använda sig av ett antivirus. Dessvärre är det inte alls lika enkelt för alla antivirus att ta bort virus som det är blockera eländet, därför ska vi nu steg för steg visa dig hur du bör gå tillväga om du har drabbats av virus och/eller av några skadliga koder.

Så tar du bort virus – steg för steg

  1. Skaffa ett riktigt bra antivirus, till exempel något av de antivirus du hittar här på antivirusguide.se.
  2. Installera det. Vissa antivirus skannar efter virus samtidigt som det installeras och kan då eventuellt ta bort det direkt. Om det inte gör det brukar det göra en snabbscanning direkt efter att det har installerats och tar då bort viruset om det går.
  3. Skanna hela din dator. Oavsett ditt nya antivirus har hittat och tagit bort virus eller inte under eller efter installationen bör du skanna hela din dator med det, göra en så kallad djupskanning så att du kan vara säker på att antivirusprogrammet inte har missat några skadliga program. Om det hittar något kan det i bästa fall ta bort det.
  4. Stäng av onödiga processer. Om ditt antivirus inte lyckas avlägsna den skadliga koden kan du antingen starta datorn i felsäkertläge eller stänga av alla icke nödvändiga processer med aktivitetsanvändaren. Koppla även bort dig från nätet och skanna din dator igen. Nu är det mycket möjligt att antivirusprogrammet kan ta bort den skadliga koden eftersom den förmodligen inte är aktiv vilket annars gör att det kan vara svårt att ta bort.
  5. Använd en startskiva. Om du fortfarande inte har lyckats få bort viruset bör du ladda ner ett antivirus som kan fungera som en startskiva och lägga det på ett USB-minne eller bränna det på en skiva. Starta sedan från startskivan där antiviruset ligger. Det här gör att nästan inga av datorns processer är aktiva, något som brukar göra det mycket lätt för antiviruset att ta bort alla slags skadliga koder.

Lycka till!